VELIKA NOČ – Izkoristite 20% popust na vse izdelke iz naše ponudbe.
VELIKA NOČ – 20% popust na vse
Iščete izdelek? Kliknite tukaj
Košarica
0.00 €
Zapri
Vaša košarica
je prazna!

Shiitake

Lentinula edodes
 - Lentinula edodes

Goba z bogatim okusom in blagodejnimi učinki

Dar iz azijskih gozdov z več kot 1000-letno zgodovino

Shiitake oziroma šitake (latinsko Lentinula edodes) je priljubljena užitna goba, ki izvira iz vzhodne Azije, predvsem iz Japonske, Kitajske in Koreje. Je ena izmed prvih gojenih gob na svetu – za namene kulinarike in zeliščarstva se jo goji že več kot 1000 let.

V naravi najbolje uspeva v vlažnih, listnatih gozdovih na odmrlih ali umirajočih deblih dreves, predvsem na hrastu, bukvi in kostanju. S tem je povezano tudi njeno – "shiitake" namreč izvira iz japonščine in pomeni "goba iz drevesa shii", katerega štejemo med vrste hrasta. 
Ima rjav klobuk, prekrit s svetlejšimi luskami, rob je rahlo nazobčan. Na spodnji strani klobuka ima belo kremaste trosovnice. Bet je običajno dolg in olesenel.

Vsestranska kraljica kulinarike in naravnega zeliščarstva

Goba shiitake ima mesnato strukturo in zemeljski okus z rahlo dimljeno aromo, ki se med kuhanjem še okrepi. Lahko se uporablja sveža ali sušena, pri čemer se s sušenjem njena aroma še dodatno okrepi. Dodaja se juham, omakam, rižu, testeninam in številnim drugim jedem.

Njen okus štejemo med umami, ki je pogosto opisan kot "peti okus" poleg sladkega, slanega, kislega in grenkega. Umami jedi doda polnost in harmonijo. In prav zaradi tega si je na kitajskem prislužila poimenovanji “dišeča goba” in “aromatična goba”.

Shiitake pa ni znana le kot kulinarična specialiteta, ampak je tudi pomemben element tradicionalnega zeliščarstva, zlasti v Aziji. Uporaba v zeliščarske namene temelji predvsem na vsebnosti bioaktivnih spojin, med katerimi so najpogostejši polisaharidi.

Samo najboljše iz narave
Za vaše dobro počutje
Gobe s tradicijo