Resasti bradovec oziroma levja griva (latinsko Hericium erinaceus) je posebna vrsta užitne gobe, ki izvira iz Severne Amerike, Evrope in Azije. Zaradi svojega edinstvenega videza ter številnih blagodejnih lastnosti, je zelo cenjena v kulinariki in tradicionalnem zeliščarstvu.
V naravi jo najdemo na odmrlih ali oslabljenih deblih listavcev, kot so hrasti, bukve in bresti. Običajno uspeva v jesenskem času. Ima belo ali kremasto obarvano puhasto telo, ki je sestavljeno iz dolgih, visečih res, ki spominjajo na brado, hkrati pa tudi na levjo grivo. S staranjem postane nekoliko bolj rumenkaste barve.
Levja griva ima nežno teksturo in blag, rahlo oreščkast okus. Mnogi jo primerjajo z okusom izbranih morskih sadežev, kot so jastogi ali raki. Običajno se pripravi popečena na maslu, kot sestavina v juhah in omakah ali kot dodatek zelenjavnim jedem in testeninam.
Že stoletja je ta goba zaradi svojih lastnosti pomemben del kitajske tradicije, kjer si je upravičeno prislužila poimenovanji “hrana za možgane” in “pametna goba”.
Vse koristne lastnosti pa mora resasti bradovec pripisati svoji izjemni hranilni vrednosti. Bogat je s številnimi bioaktivnimi snovmi, kot so polisaharidi, vitamini, minerali in aminokisline.